GEÇ HİTİT DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE

 

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi günümüzde, Dulkadiroğlu ilçe sınırları içerisinde kalan, Azerbaycan bulvarı üzerindedir. Kahramanmaraş müzesinde 30.000 civarında eser bulunmaktadır. Bu eserler toplam 7 adet sergi salonda sergilenmektedir. Kentin simgesi haline gelen ve Hitit dönemine ait olan Maraş Aslanı heykeli de bu müzede sergilenmektedir. Kahramanmaraş Müzesinde Prehistorik (tarih öncesi) dönemden günümüze kadar arkeolojik ve etnografik ögeler bir arada bulunmaktadır. Bu eserlerden 7052’si arkeolojik, 3012’si etnografik ve 20.636’sı diğer eserler olmak üzere müze 30.000 kadar eski esere ev sahipliği yapmaktadır (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011:139).

 

Müze, 2012 yılında tadilattan geçirilerek yeni galeriler eklenmiş ve böylelikle kapasitesi arttırılmıştır. Bu yenileme faaliyetleri tamamlanarak, 2012 yılının Mayıs ayında hizmete açılmıştır. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesinin toplam 7 adet teşhir salonu bulunmaktadır. Bu salonlardan Antik Fil (mamut) bölümünde teknolojik imkânlar kullanılarak arttırılmış gerçeklik uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca binanın bahçe kısmında ve dış bölümlerinde de eser sergilendiği için toplam 9 bölümden oluşur.

 

Müze içerisinde özel bir salon olan Antik Fil Sergi Salonu’nda 3500 yıllık mamut, restore edilerek görsel ve ses efektleri ile antik fil doğa yaşantısı canlandırılmıştır. Bu sayede ziyaretçiler daha keyifli bir ortamda tarihi açıdan bilgilendirilmektedir. Bir diğer sergi salonunda ise Direkli Mağarası ile ilgili oluşturulan gezi platformu üzerinde görsel ve ses efektleriyle ziyaretçilerin hem Direkli Mağarası, hem de o dönemin yaşam şartları hakkında fikir sahibi olmaları kısa süreliğine de olsa kendilerini Paleolitik dönemde hissetmeleri sağlanmaktadır. Domuztepe Höyüğü’nden çıkarılan arkeolojik buluntuların sergilenmesinin yanı sıra, o döneme ışık tutan avlu ve ev rekonstrüksiyonu, ölüm çukuru, dönem insanının canlandırması gibi detaylara da yer verilmiştir. Maraş Aslanı ve Hitit-Geç Hitit eserleri sergi salonunda; ilin çeşitli yerlerinden müzeye taşınan, Gurgum Krallığını yansıtan stel ve heykeller ile Hitit ve Geç Hitit eserleri sergilenmektedir.

 

Mozaik Sergi Salonunda ise Germanicia Antik Kentine ait Roma dönemi taban mozaiği ve Çağlayancerit ilçesinden getirilmiş olan taban mozaiği ziyaretçilere sunulmaktadır. Taş Eserler ve Steller sergi salonunda, ilin çeşitli yerlerinden müzeye taşınmış olan ve üzerlerindeki figür, motif ve yazıtlarla geçmişte yaşamış insanları, onların kültür ve gelenekleri, ekonomik yaşamları canlandırılmıştır. Roma Dönemi mezar stelleri, lahit ve pişmiş toprak mezar tipleri ve heykeller bulunmaktadır. Arkeolojik eserlerin kronolojik sırayla sergilendiği salonda; Paleolitik dönemden başlayarak yine sırasıyla Neolitik, Kalkolitik, Maden devirleri Tunç, Demir, daha sonra Grek, Roma ve Bizans eserlerine kadar devam eden bir düzen içerisinde günlük hayatta kullanılan eşyalar ve insan yaşamının ayrılmaz parçaları olan el aletleri, çeşitli araç ve gereçler, dini törenlerde kullanılan eşyalar, süs eşyaları, çeşitli kap-kacaklar ve savaş aletleri gibi konulara yönelik eserlere sergilenmektedir.

 

Kahramanmaraş Müze Müdürlüğünden alınan verilere göre, 2018 yılının Ocak ayında 1791, Şubatta 1483, Mart ayında 1861, Nisan ayında 2430, Mayıs ayında 1391, Haziran ayında 1160 ve Temmuz ayında 1441 kişi müzeyi ziyaret etmiştir. Bu verilere göre 2018 ilk altı ayında 10 bini aşkın kişi müzeyi ziyaret etmiştir. Bu hesabımıza göre yıllık ortalama 20 bin ziyaretçi anlamına gelir. Ancak bu verileri otellerde konaklayan misafir verileri ve diğer verilerle kıyaslandığında, Kahramanmaraş’a gelen yerli ve yabancı turistlerin çok az bir kısmının müzeyi ziyaret ettiği anlaşılmaktadır. Yabancı ziyaretçi ise net sayı olmamakla birlikte çok düşüktür. Üstelik bu 10 bin kişinin önemli bir kısmı da turist olmayan öğrenci ve diğer gruplardan oluşmaktadır. Bu durumun birçok sebebi vardır. Ancak alınacak birkaç tedbirle bu sayı arttırılabilir. Bunlar; trafik yönlendirme levhaları arttırılmalı, otellerde müzeyi tanıtıcı broşürlerin turistlere verilmeli, yani konaklama tesislerinde müzeye yönlendirme olmalıdır. Bu şekilde ile gelen turistlerin önemli bir kısmının müzeyi de ziyaret sağlanabilir.

 

Kahramanmaraş Müzesi bulunduğu konum itibariyle şehir merkezinde trafiğin çok yoğun olduğu bir alanda kurulmuştur. Bunun avantajları ve dezavantajları vardır. Şehre gelen turistlerin kaldıkları otelden kısa bir mesafede ulaşım sağlayabilmesi avantajdır. Ancak trafik ve araç park alanlarının yetersiz olması dezavantajdır. Müzenin yakınlarında katlı kapalı otopark çalışmaları olumlu bir gelişmedir. Ancak şehir merkezinin trafik yoğunluğu dikkate alındığında otoparkın yine de yeterli gelmemesi söz konusu olabilir.

 

Nurullah Kılınç

 

Evelâhir Sayı - 21