FIRAT GÖRGEL: “GÜZEL GÜNLERI HATIRLAMAYA IHTIYACIMIZ VAR”
Yöremize ait türküler, büyük edebiyatçılarımızın şiirleri, hikâyeleri, denemeleri; kahramanlıklarla dolu tarihimiz Kahramanmaraş’ı Kahramanmaraş yapan güçlü unsurlar arasında.
Sayın Başkanım, asrın felaketi 6 Şubat depremlerinden sonra göreve geldiniz. Yükünüz çok ağır. Bize kısaca Kahramanmaraş’ın mevcut durumundan söz eder misiniz?
6 Şubat sabahı, sadece Kahramanmaraş’ımızda değil, 11 ilimizde yıkıcı etkisi görülen, büyük bir felaketle karşı karşıya geldik. Allah bir daha göstermesin! Depremde çok değerli insanlarımızı kaybettik. Hepsine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Depremde Kahramanmaraş’ımızın dörtte biri yıkıldı. Şehrimizin kalbi diyebileceğimiz Azerbeycan Bulvarı ve Trabzon Caddesi'nde neredeyse bir tane bile ayakta bina kalmadı. Şehrin atan nabzıydı burası. Biz Kahramanmaraşlılar “çarşı” derdik bu merkeze. 6 Şubat’ın öğlen vaktinde meydana gelen ikinci büyük depremdeyse Elbistan ve Afşin’de yıkım oldu. Sizin de belirttiğiniz gibi yükümüz çok ağır. Hem Kahramanmaraş’ımızın merkezini bir an önce ayağa kaldırmak hem de ilçelerimizde meydana gelen tahribatı gidermek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Hep birlikte el ele vererek, canımızı dişimize takıp çalışarak yeniden ayağa kalkacağız. En büyük hedefimiz vatandaşlarımızın bir an önce kalıcı konutlarına kavuşmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde şehrimizde yeni konut ve köy evlerinin inşasına başlanmıştı. Bir yıl içinde yapımı süren konutlarımızın 20 bine yakınını hak sahiplerine teslim ettik. Yıl sonuna kadar planlanan konutların yarıya yakınını vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. İnşallah 2025 yılında ise tüm vatandaşlarımız konutlarına kavuşmuş olacak. Sağlık altyapımızı güçlendirmek için hayata geçirilen hastanelerimizin inşası da büyük bir hızla sürüyor. Okullarımız yapılıyor, sanayi alanlarının inşası devam ediyor. Şehrin her tarafında inşa, ihya ve imar faaliyeti var. Büyükşehir Belediyesi olarak altyapı hatlarının imalatı noktasında büyük bir yatırım yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın desteğiyle şehrimize sağlanan 10 Milyar TL’nin üzerindeki kaynakla altyapı hatlarımızı yeniliyoruz. Görevde olduğumuz süre içerisinde 450 Milyon TL’lik ulaşım yatırımı yaptık. Sene sonuna kadar bu sayı 800 Milyon TL’ye ulaşacak. Yerel yönetimler olarak bizler, üstümüze düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirmek, hemşehrimizle tek vücut olup şehrimizi, deprem öncesindeki o hızla kalkınan; tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle göz dolduran, Akdeniz’in altın şehri hâline getirmek için yoğun gayret gösteriyoruz.
Kahramanmaraş bir kültür şehri. Daha çok da değerli edebiyatçılarıyla tanınıyor. Kahramanmaraş için “Sözü olan şehir” diyebiliriz. Deprem sonrasında da bunu gördük. Birçok Kahramanmaraşlı şair, “Sözümüz yıkılmadı” demişti. Şimdi de 9 – 31 Ağustos tarihleri arasında KAFUM Atatürk Parkı’nda düzenlediğiniz Uluslararası Kahramanmaraş Geleneksel Ağustos Fuarı gündemimizde. Bir yandan hız kesmeden depremin açtığı maddi yaraları sarıyorsunuz, diğer yandan da Kahramanmaraş’ın etkileyici kültürüne yönelik çalışmalar düzenliyorsunuz.
Evet, “sözümüz yıkılmadı”. Kahramanmaraş “sözüyle” var olan bir şehir. Yöremize ait türküler, büyük edebiyatçılarımızın şiirleri, hikâyeleri, denemeleri; kahramanlıklarla dolu tarihimiz Kahramanmaraş’ı Kahramanmaraş yapan güçlü unsurlar arasında. Bunlar ayrıca bizi ayakta tutan, bize direnç veren yönlerimizdir. Ağıtlara, şiirlere, türkülere tutunarak yaşarız. Bunun farkındayız. Ve bu bize büyük bir sorumluluk da vermektedir. Çocuklara yönelik yaptığımız etkinlikler bu sorumluluğun bir gereğidir. Geçmişten aldığımız kültür mirasını gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Şehrimiz biraz da bu kültürel mirasla şekillenecek. Yollar, sokaklar, binalar inşa etmenin işlevsel değeri kadar sembolik değeri de vardır. Kahramanmaraş, merhum üstat Sezai Karakoç’un belirttiği gibi “şahsiyeti olan bir şehir”dir. Şahsiyet, “sözümüz”den gelir. Bu söz, çarşı pazara yansır, insanların davranışlarında görünür, sokakların şekillenmesini sağlar. Moralimizi depremden bugüne hep yüksek tutmaya çalıştık. Ümidimizi hiçbir zaman kaybetmedik. Çünkü bir kapıyı kapattığında, belki ondan daha hayırlı binlerce kapı açan Cenab-ı Allah’a inancımız tam. Büyükşehir Belediyesi olarak da depremden sonra kısa süre içinde toparlanıp moral ve motivasyonumuzu diri tutacak çalışmalar yaptık. Uluslararası Kahramanmaraş Geleneksel Ağustos Fuarı bu açıdan çok önemli. Hemşehrilerimize çocukluk yani deprem öncesi günlerini hatırlatmak istedik. Çocukluğu Kahramanmaraş’ta geçen herkes bilir ki Ağustos Fuarı bizler için çok değerli. Anılar biriktirdiğimiz, arkadaşlıklarımızı ve hemşehrilerimizi pekiştirdiğimiz çok önemli bir etkinlik. Hemşehrilerimiz de benimle aynı duyguları paylaşıyorlar ki 20 yıl aranın ardından yeniden düzenlediğimiz fuarımıza ilgi son derece yoğun. Asrın felaketinin merkez üssü olan şehrimiz için bu fuarın büyük anlam ifade ettiğini düşünüyorum. Depremzede olan hemşehrilerimizin moral ve motivasyonunu daha üst seviyeye çıkarmak için bu tür organizasyonlar düzenliyoruz. Bu fuarın birlik ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olacağını ümit ediyorum. Sadece Kahramanmaraş’ımızdan değil depremi bizimle birlikte yaşamış, büyük yaralar almış Gaziantep, Adıyaman, Hatay ve Malatya yani komşu şehirlerimizden de misafirlerimiz oluyor. Fuarımız, depremzede esnaflarımıza da bir can suyu oldu.
Peki, Sayın Başkanım Ağustos Fuarı’nda neler var? Tüm bu misafirleriniz için neler hazırladınız?
Gerçekten fuarımıza ilgi son derece yoğun. İlk 2 günde ziyaretçi sayımız 110 bin. Müthiş bir rakam. Bu sayı sanırım fuar sonuna kadar yaklaşık 2 milyonu geçecek. 22 gün sürecek fuarda tüm yaş gruplarımız için çeşitli etkinlikler yer alıyor. 14 konser, 5 açık hava sineması, 5 çocuk tiyatrosu, Süheyl ve Behzat Uygur ile Şahane Pazar, Sıra Gecesi, sahne gösterileri, lunapark, deneyim alanları, geleneksel Maraş oyunları ve alışveriş alanları vatandaşlarımızla buluşacak. Çocuklarımız; Rafadan Tayfa, Kaptan Pengu, Maysa ve Bulut, Maceracı Yüzgeçler ve Kral Şakir gibi tiyatro gösterilerini takip etme fırsatı bulacak. Tosun Paşa, Sahibini Arayan Madalya, Bizim İçin Şampiyon, Süt Kardeşler ve Naim gibi Türk sinemasının birbirinden değerli filmleri açık hava sinemasında sahnelenecek. Her gün Sim Sırma’dan Yemeni’ye, Tezhip’ten Ebru’ya, Takı Tasarım’dan Kanaviçe’ye kadar onlarca deneyim alanı düzenlenecek. Yine çocuklarımız için her gün panayır çadırı, survivor parkuru ve VR balon turunun yanı sıra geleneksel Maraş oyunları da gerçekleştirilecek. Birbirinden eğlenceli ekipmanların yer aldığı lunapark fuar boyunca katılımcıları ağırlayacak. Fuarımızın en önemli taraflarından bir tanesi de esnaflarımızın kendine alan bulabilmeleri. Çeşitli sektörlerden 170 esnafımız fuarda stant açacak. Esnaflarımıza destek olmak amacıyla da Gaziantep, Malatya, Kayseri, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa ve Hatay’da açık hava reklamları yayınladık.
Sayın Başkanım elinize sağlık. Heyecanınız, azminiz daim olsun. Son olarak bize neler söylemek istersiniz?
Hiçbir işimizi tek başımıza yapmıyoruz. Birlik ve beraberlik içinde çalışmayı önemsiyoruz. Yirmi yıl aradan sonra Ağustos Fuarı’mıza kavuştuk. İnşallah önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğiz. Bu heyecan hepimize ait. Geçmişten aldığımız güçle geleceğimizi şekillendireceğiz. Ağustos Fuarı bir gelenektir. Çok tatlı anıları olan, yıl boyu iple çektiğimiz, bütün hemşehrilerimizle bir şekilde buluşup görüştüğümüz, bir faaliyet. Biliyorsunuz Kahramanmaraş Ahır Dağı’nın eteklerine kurulmuştur. KAFUM Fuar Merkezimiz ise Adana yolu üzerinde düz bir alandadır. Çocukken balkona çıkıp bakardık, fuarda neler oluyor diye. Baktığımızda fuar ışıl ışıl görünürdü. Bazen havai fişek gösterileri de yapılırdı orada. Babalarımızı sıkıştırırdık, ne olursun bizi fuara götür diye. Oradaki lunapark, çocuk muhayyilemize büyülü gelirdi. Sonra esnafların açtığı dükkanlar, çarşının bir minyatürü gibiydi. Yeniden bu heyecanı yaşamanın mutluluğu içindeyiz. En başta bu, bir olmanın kıvancını bize yaşatan, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen kahraman hemşehrilerime teşekkür ederim. Bu büyük organizasyonda birçok kurumun, kişinin emeği var. Mesai arkadaşlarımın eline sağlık. Canla başla çalıştılar. Hepsine şükranlarımı sunuyorum.
Söyleşi: Ömer Yalçınova
Evelâhir Sayı - 22